Examinare cu lampa Wood

Test de diagnostic cu lumina ultravioleta

Examinarea cu lampa Wood este un test diagnostic care observa pielea in timp ce este expusa la razele emise de lampa Wood. Acestea apartin spectrului ultraviolet, avand lungimi de unda cuprinse intre 320-450 nm (ultraviolete A).

Scopul testului este de a diagnostica sau exclude o serie de afectiuni dermatologice de natura infectioasa (pitiriazis versicolor, tinea, eritrasma) sau a unor tulburari de pigmentare (vitiligo, melasma).

Cum se efectueaza testarea

Examinarea este nedurerosa si nu prezinta riscuri pentru pacient, inclusiv pentru persoanele cu fotosensibilitate extrema, deoarece este de scurta durata.
Testul se face intr-o incapere intunecoasa si este pozitiv daca se observa fluorescenta de diverse culori (galbuie, oranj, rosie, verde) sau daca tulburarile pigmentare devin mai accentuate sub lampa.

Rezultatele examinarii

Pielea sanatoasa prezinta o fluorescenta albastruie. Rezultatul examinarii poate fi influentat de spalarea recenta a pielii, de urme de produse cosmetice (creme hidratante, deodorant, parfum, produse de machiaj), de produse medicamentoase topice sau de fragmente de tesaturi (scame).

VEZI

PRETURI