Biopsie cutanata

Recoltare si diagnostic 

Biopsia cutanata este o procedura prin care se indeparteaza o portiune de piele in scop diagnostic. Dupa recoltarea tesutului, acesta se trateaza cu diverse substante si se examineaza la microscop de catre un medic anatomopatolog. 

Cum se efectueaza

Tipul de biopsie cutanata care se va efectua depinde de diagnosticul presupus al leziunii si de localizarea ei. Inainte de biopsie se face anestezie locala (injectarea sub si in jurul leziunii a unui anestezic, de obicei lidocaina). Ulterior se indeparteaza leziunea sau o portiune din ea prin una din urmatoarele metode: 

  • Biopsia tangentiala (Shave biopsy) Lama bisturiului indeparteaza doar o mica portiune din suprafata leziunii. Nu necesita fire de sutura. Dupa aceasta excizie de suprafata se poate electrocauteriza restul leziunii. 
  • Punch biopsia se face cu un cutit circular de cativa milimetri diametru, care poate recolta toate straturile pielii. Pentru inchiderea ranii ramase, se pun fire de sutura. 
  • Biopsia excizionala  se face cu ajutorul bisturiului, indepartand o portiune de piele de forma eliptica. Este recomandata in cazul tumorilor benigne mai profunde, a celor cu risc de recidiva si a tumorilor suspectate a fi maligne. Rana ramasa se va inchide cu fire de sutura. 

VEZI

PRETURI