Toxina botulinica

Tratamentul ridurilor de expresie 

Toxina botulinica este o substanta produsa in natura care, in cantitati infime si purificata, e utilizata in medicina si are excelente efecte terapeutice. In scop cosmetic, se prezinta sub forma de solutie injectabila si e folosita pentru combaterea ridurilor si a transpiratiei nedorite. 

Folosita initial in scop medical, in tratarea unor afectiuni oftalmologice si neurologice, toxina botulinica a fost utilizata ulterior in estetica medicala, pentru tratarea ridurilor dinamice ale fetei, reprezentand in momentul de fata cel mai popular procedeu si unul din cele mai sigure, daca este efectuat de un medic cu experienta.

Ridurile

Ridurile sunt expresia plierii repetate a pielii si apar ca urmare a contractiei muschilor. Primele riduri de expresie pot fi vizibile, de obicei, in jurul varstei de 30 de ani. Pe masura trecerii timpului acestea se adancesc, se alungesc si pot fi din ce in ce mai usor remarcate in repaus. 

Ridurile de pe chipul nostru sunt de 2 tipuri: statice, adica ridurile formate prin pierderea elasticitatii pielii, scaderea nivelului de hidratare, expunerea prelungita la soare („ridurile de varsta”), respectiv dinamice, asa-numitele „riduri de expresie”.

Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica

Toxina botulinica actioneaza numai asupra ridurilor dinamice, in special asupra celor din etajul superior al fetei. Se obtin rezultate foarte bune asupra ridurilor de pe frunte, dintre sprancene, ridurilor „laba gastii”, ridurilor de pe gat. Dupa tratamentul cu toxina botulinica ridurile de expresie dispar, iar chipul devine mai luminos si mai destins, expresiile negative sunt diminuate, contribuind la imbunatatirea modului in care e perceputa imaginea personala. Injectarea repetata de toxina botulinica previne/intarzie instalarea ridurilor statice.

Comparativ cu alte metode antirid, aceasta terapie actioneaza asupra ridurilor prin indepartarea cauzei care le-a produs. Astfel se intrerupe transmiterea impulsului nervos de la nerv la muschi. Muschii asupra carora actioneaza se relaxeaza. Muschiul nu se mai contracta, iar pielea ramane neteda. 

Metoda de tratament este rapida si nedureroasa. Substanta este injectata direct si usor in mai multe locuri cu ajutorul unui ac foarte fin, prin punctionarea delicata a muschilor respectivi. De obicei nu necesita anestezie locala (dar se poate aplica o crema anestezica), iar tratamentul nu lasa urme si permite reluarea imediata a activitatilor cotidiene. Sedinta de injectare dureaza intre 15 si 30 de minute, tratamentul fiind inclus in categoria „lunch time therapies” („terapii ce pot fi facute in pauza de pranz”). Se poate efectua in orice anotimp. Metoda de aplicare este rapida, usor de suportat si nedureroasa. Tratamentul se efectueaza in ambulator si nu este nevoie de pregatire medicala prealabila. 

Efect

Se instaleaza progresiv, este maxim la cca 2 saptamani dupa injectare si se mentine 3-6 luni. Repetarea procedurii poate prelungi efectul pana la aproape 1 an. Rezultatul tratamentului cu toxina botulinica poate fi amplificat prin asocierea acestuia cu alte metode de inlaturare a ridurilor (peeling chimic, skinboosters etc)

Estomparea ridurilor nedorite nu inseamna „stergerea” expresiei fetei, deoarece mimica este asigurata de aproape 20 de muschi (de fiecare parte a fetei). Toxina botulinica actioneaza asupra unui numar foarte restrans dintre acestia, actiunea sa fiind doar partiala. 

Este medical demonstrat ca, si in conditiile in care aceasta terapie este realizata frecvent, nu se produce atrofierea sau hipertrofierea grupelor musculare ale fetei. Efectul este reversibil, astfel ca nu se poate vorbi despre un proces mai rapid sau mai precoce de imbatranire. 

Toxina botulinica actioneaza prin intreruperea impulsului nervos de la nerv la muschi. In acest mod, contractiile grupelor musculare care determina aparitia ridurilor de expresie nu se mai produc. In conditiile incetarii acestei actiuni, chiar daca mobilitatea acestor grupe musculare se reinstaleaza, este nevoie de o anumita perioada de timp pentru reformarea ridurilor care, in cel mai neplacut caz, au aspectul pe care l-ar fi avut in mod natural, daca nu mai estompate. 

Contraindicatii ale tratamentului cu toxina botulinica

  • Alergii la unul din componentii produsului (albumina)
  • Sarcina si alaptarea
  • Boli in care este afectata contractilitatea muschilor (miastenia gravis si alte afectiuni neuromusculare), tratamente cu anticoagulante
  • Corticoizi
  • Infectii la locul injectarii

Complicatii ale injectarii cu toxina botulinica apar rar si sunt tranzitorii, reversibile

 

  • Aparitia hematoamelor la locul de injectare este unul din evenimentele adverse cele mai frecvente. Incidenta sa poate fi scazuta prin evitarea administrarii de aspirina, ibuprofen si alte antiinflamatoare nesteroidiene, ceai verde, ginko biloba, vitamina C, vitamina E, anticoagulante, cu 10 zile inainte de sedinta de injectare.
  • Ptoza (caderea) temporara a pleoapei superioare
  • Dureri de cap
  • Slabirea locala a muschilor (injectii la nivelul  palmelor, pentru combaterea hiperhidrozei palmare)
  • Asimetrii care pot fi corectate la vizita de la 2 saptamani dupa injectare

Recomandari post tratament:

  • Nu se maseaza zona injectata 24 ore dupa tratament
  • Nu se consuma alcool 24 ore
  • Nu se aplica make-up 12 ore post interventie
  • Timp de 4 ore nu se sta cu capul aplecat/la orizontala
  • Se evita expunerea la temperaturi scazute sau ridicate, dusurile fierbinti, sauna, solarul, exercitiile fizice intense timp de 1 saptamana

VEZI

PRETURI