Tratamentul hiperhidrozei
Reduce transpiratia in exces
Hiperhidroza este o afectiune ce consta in transpiratie in exces fata de cantitatea necesara termoreglarii. Acesta poate afecta intregul corp, sau doar anumite zone (axilele, palmele, talpile, fata, pieptul sau zona inghinala). Transpiratia in exces nu pune probleme majore de sanatate, dar poate fi stanjenitoare si poate afecta calitatea vietii persoanelor afectate.
In cele mai multe cazuri, nu exista o cauza directa a transpiratiei in exces. Este vorba de hiperhidroza primara. Reprezinta o reactie reflexa a sistemului nervos si nu se poate controla voluntar. Poate fi provocata de stres, caldura, dar frecvent nu se descopera nici o cauza aparenta.
Uneori, insa, transpiratia abundenta poate aparea ca urmare a unor factori: hormonali (sarcina, menopauza, hipertiroidismul), medicamentosi, hipoglicemia. In acest caz, este vorba de hiperhidroza secundara.
Transpiratia excesiva a axilelor si a palmelor poate fi tratata cu succes cu ajutorul toxinei botulinice.
Ce este toxina botulinica?
Toxina botulinica este o substanta produsa in natura care, in cantitati infime si purificata, e utilizata in medicina si are excelente efecte terapeutice. In scop cosmetic, se prezinta sub forma de pulbere liofilizata (care se dilueaza cu ser fiziologic, devenind solutie injectabila) si e folosita pentru combaterea ridurilor si a transpiratiei nedorite.
Folosita initial in scop medical, in tratarea unor afectiuni oftalmologice si neurologice, toxina botulinica a fost utilizata ulterior in estetica medicala, pentru tratarea ridurilor dinamice ale fetei, reprezentand in momentul de fata cel mai popular procedeu si unul din cele mai sigure, daca este efectuat de un medic cu experienta. Mai recent, a inceput sa fie utilizata cu succes si in tratamentul hiperhidrozei.
Beneficiile tratamentului
Spre deosebire de antiperspirante si alte tratamente topice, toxina botulinica actioneaza specific pe glandele care sunt responsabile de hiperhidroza si blocheaza eliberarea unei substante chimice care determina producerea in exces a transpiratiei.
Atunci când este folosita pentru a controla transpiraţia excesivă, toxina botulinica este injectata (folosind ace ultra-fine) în stratul superior al pielii (acolo unde sunt glandele sudoripare). Anterior injectarii se poate aplica o crema anestezica.
După tratament, transpiraţia în exces începe să scadă în termen de câteva zile, iar efectul deplin se instaleaza in două saptamani si dureaza 4-6 luni. Scopul acestui tratament este reducerea transpiraţiei la un nivel normal, nu eliminarea totală a transpiraţiei.
Contraindicatii ale tratamentului cu toxina botulinica
- Alergii la unul din componentii produsului (albumina)
- Sarcina si alaptarea
- Boli in care este afectata contractilitatea muschilor (miastenia gravis si alte afectiuni neuromusculare) – tratamente cu anticoagulante, corticoizi
- Infectii la locul injectarii
Complicatii ale injectarii cu toxina botulinica apar rar si sunt tranzitorii, reversibile:
- Aparitia hematoamelor la locul de injectare este unul din evenimentele adverse cele mai frecvente. Incidenta sa poate fi scazuta prin evitarea administrarii de aspirina, ibuprofen si alte antiinflamatoare nesteroidiene, ceai verde, ginko biloba, vitamina C, vitamina E, anticoagulante, cu 10 zile inainte de sedinta de injectare.
- Slabirea locala a muschilor (injectii la nivelul palmelor, pentru combaterea hiperhidrozei palmare)
Preturi
Tratament transpiratie excesiva axile – cu SylfirmX | 1200 Lei * |
Tratament transpiratie excesiva palpe – cu SylfirmX | 1200 Lei * |
Tratament transpiratie excesiva axile – cu Toxina Botulinica | 1700 Lei * |
Tratament transpiratie excesiva palme – cu Toxina Botulinica | 1700 Lei * |
* 15% reducere pentru pachete de minim 3 sedinte |