Excizie chirurgicala 

Tratamentul chirurgical al leziunilor cutanate mici

Excizia chirurgicala se efectueaza in scopul indepartarii unui numar variat de leziuni cutanate, de la leziuni benigne (chisturi, lipoame), pana la cancere cutanate. 

Pentru a asigura o excizie completa, leziunea se indeparteaza impreuna cu o margine de tesut sanatos (mica in cazul tumorilor benigne, mai mare in cazul cancerelor cutanate).

Cum se efectueaza excizia

Cel mai frecvent se indeparteaza o portiune de piele de forma eliptica. Rana care rezulta se inchide prin sutura cu fir. Linia de incizie va fi mai lunga decat v-ati astepta, deoarece lungimea tegumentului excizat este, de obicei, de 3 ori mai mare decat diametrul leziunii care se excizeaza.

Este important ca in saptamana dinaintea unei manevre chirurgicale sa nu se administreze aspirina sau antiinflamatoare (ibuprofen etc), alcool, vitamina E, ginko biloba sau tablete cu usturoi, deoarece poate creste riscul de sangerare in timpul interventiei. Daca medicul curant v-a indicat un tratament cu aspirina, nu il opriti fara permisiunea lui.

Persoanele care iau tratament anticoagulant prescris de medic, nu trebuie sa il opreasca fara permisiunea explicita a acestuia. In cazul administrarii de preparate cumarinice/ warfarina, asigurati-va ca valoarea INR este in limite terapeutice.

Excizia chirurgicala se efectueaza sub anestezie locala. Este important sa nu va administrati medicamente impotriva anxietatii, a durerii sau produse similare in dimineata dinaintea interventiei.

Timp de 7-10 zile dupa tratamentul chirurgical, nu se recomanda sa calatoriti sau sa faceti exercitii fizice.

Reactii adverse potentiale

Durerea Discomfortul postoperator este minim, pentru majoritatea pacientilor. De obicei tabletele cu paracetamol sunt suficiente pentru controlul durerii. 

Echimozele si inflamatia sunt frecvente dupa o interventie chirurgicala si, de obicei, dureaza cateva zile. Aplicarea de gheata in primele 24 ore ajuta la calmarea acestora.

Infectiile sunt foarte rare. Pentru unii pacienti se poate recomanda un antibiotic preoperator. Este normal sa apara o roseata de-a lungul liniei de sutura, dar daca aceasta se extinde, sau daca durerea creste in intensitate cu timpul, se amplifica inflamatia si prin rana se scurge o serozitate sau puroi, medicul trebuie informat imediat.

Sangerareariscul de sangerare postoperatorie importanta este foarte mic. Sangerare postoperatorie poate aparea la pacientii la care la anestezicul local s-a adaugat epinefrina, in scopul scaderii sangerarii din timpul operatiei. Acest tip de sangerare poate fi oprit prin mentinerea unei presiuni directe timp de 20 minute. Pentru orice sangerare care nu poate fi controlata prin aplicarea unei presiuni locale, va rugam sa informati imediat medicul.

Cicatricile Desi interventia se va efectua cu scopul obtinerii celui mai bun rezultat cosmetic, la locul exciziei va ramane o cicatrice. Aceasta va fi mai lunga decat leziunea operata.

Urmarirea postoperatorie

Pentru minim 1 saptamana postoperator va trebui sa va limitati activitatea fizica si sa nu va faceti planuri de calatorie.  Acest lucru se face pentru a nu afecta cicatrizarea si a reduce riscul de sangerare.

Post operator vor fi necesare 1 sau mai multe consulturi de evaluare a procesului de vindecare.

Preturi

Servicii Preturi
Excizie chirurgicala leziuni mici < 1 cm 500 Lei
Excizie chirurgicala leziuni mici > 1 cm 700 Lei

VEZI

PRETURI

Sună acum